Na tropie matematycznych tajemnic

22 listopada odbyła się olimpiada matematyczna dla uczniów z niepełnosprawnością intelektualną w stopniu umiarkowanymz klas 4-6 „Na tropie matematycznych tajemnic”.

W olimpiadzie wzięło udział 29 uczniów ze szkół z województwa śląskiego. Przybyły do nas drużyny ze Szkoły Podstawowej nr 11 Specjalnej im. Św. Jana Pawła II z Rudy Śląskiej z panią Aleksandrą Ficek, Szkoły Podstawowej nr 12 Specjalnej im. Św. Łukasza z Rudy Śląskiej z panią Oliwią Szulc, Szkoły Podstawowej nr 35 Specjalnej z Rudy Śląskiej z paniami Katarzyną Mrówką, Martą Pyrkosz oraz Klaudią Salwiczek, Szkoły Podstawowej nr 61 Specjalnej im. Polskich Kawalerów Maltańskich z Katowic z panią Joanną Gołbą oraz uczniowie klas 4-6 ze Szkoły Arka Noego.

Olimpiada przebiegała w formie gry terenowej, uczniowie mieli przygotowane stanowiska z zadaniami do wykonania i przechodząc od stanowiska do stanowiska mieli możliwość wykazania się wiedza praktyczną z zakresu matematyki. A dodatkowo mogli się sprawdzić w pracy zespołowej. W trakcie olimpiady jako atrakcyjny przerywnik odbył się pokaz doświadczeń z balonami, który przygotowali rodzice uczniów z Arki Noego. Wszyscy się świetnie bawili.

Poziom realizacji zadań na olimpiadzie był wyrównany, praca komisji podsumowującej wyniki była bardzo trudna, dlatego jednogłośnie podjęto decyzję o przyznaniu wszystkim uczestnikom równorzędnego I miejsca. Na koniec wszyscy uczestnicy otrzymali jak najbardziej zasłużone nagrody.

Zdjęcia:

Beata Górny