Zajęcia pozalekcyjne

Zajęcia pozalekcyjne w Arce Noego odbywają się dzięki dofinansowaniu z Fundacji PZU.

Zobacz harmonogram zajęć pozalekcyjnych >

MUZYKOTERAPIA GRUPOWA, to jedna z najlepszych form terapii rozwojowych zarówno u dzieci zdrowych jak i niepełnosprawnych. Wspomaga rozwój mowy, kontaktów społecznych, podnosi poczucie własnej wartości u dzieci z obniżoną samooceną i presją społeczną, poprawia koordynację ruchową poprzez zwiększanie wyczucia rytmu, a przede wszystkim uczy pracy zespołowej i funkcjonowania w grupie rówieśniczej.

Grupy: 4-10 osób
e-mail: edukacja@fundacjaarkanoego.pl​

NAUKA GRY NA KEYBOARDZIE, to nie tylko ciekawe hobby dla Twojego dziecka, ale przede wszystkim terapia usprawniająca rozwój słuchu, wyczucie rytmu, koordynację wzrokowo ruchową oraz terapię ręki. Wpływa także na poprawę relacji społecznych i zwiększa poczucie wartości u dzieci, które są dumne ze swoich umiejętności i z radością je prezentują, skupiając się na zadaniu, zamiast na stresie związanym z występem publicznym.

Grupy: 4-6 osób
e-mail: edukacja@fundacjaarkanoego.pl​

TANIEC to kolejna forma aktywności, którą można wykorzystać terapeutycznie, ponieważ dostarcza bodźców słuchowych i emocjonalnych pozwalających na świadome wyrażenie emocji. Świetnie rozwija słuch, poczucie rytmu, ruch ciała, a przede wszystkim komunikację niewerbalną, bardzo przydatną, alternatywną formę komunikowania u osób z niedorozwojem mowy.

Grupy: 5-10 osób
Zajęcia prowadzi: Krzysztof Przybyłowski
e-mail: edukacja@fundacjaarkanoego.pl​

KARATE to najlepszy sposób na wyciszenie dziecka, które rozpiera energia. Masz dość wysłuchiwania „nuuudzę się”, „mamo on mnie uderzył”, skakania po kanapach? Świetnie! Zapisz swoje pociechy na zajęcia z Karate w Arce Noego. Ty zyskasz odrobinę spokoju, a dziecko nauczy się dyscypliny, świadomości swojego ciała, szacunku do przeciwnika i wielu ciekawych tricków, które przyczynią się do wzrostu jego samooceny i atrakcyjności w grupie rówieśniczej.

Cena: 110 zł / miesiąc / oso​​​bę
Prowadzi:  Katowicki Klub Sportowy Karate Shinkyokushin
Zapisy: tel. 506 223 174
​e-mail: biuro@kkskarate.pl​​

ARTETERAPIA PLASTYCZNA, to najlepsza terapia dla rozwoju koncentracji i małej motoryki, zwłaszcza precyzji chwytu, która jest ważna przy nauce pisania. Plastyka pozwala dzieciom przenieść świat  swojej  fantazji do rzeczywistości i odwrotnie, ubierać rzeczywistość w fantazję. W trakcie zajęć dzieci uczą się wykorzystywania różnych technik plastycznych: szkicują, malują, rysują, odwzorowują,  wyklejają, lepią, składają figurki z papieru, robią biżuterię, a nawet zabawki z odpadów typu plastik, folia, szkło, papier, drewno, suche liście.

Grupy: 4-8 osób
Prowadzi: Joanna Besarabczuk
e-mail: edukacja@fundacjaarkanoego.pl​

ZAJĘCIA Z TERAPII PEDAGOGICZNEJ, skierowane są dla dzieci, które potrzebują stymulacji wszechstronnego rozwoju, a co za tym idzie niwelowania ewentualnych niepowodzeń szkolnych. Uczestnicy zajęć mają szansę na doskonalenie umiejętności zdobytych podczas zajęć edukacyjnych, ćwiczą motorykę dużą i małą oraz wydłużają koncentrację uwagi. Podczas tych zajęć wykorzystywane są róże formy i metody pracy dostosowane do indywidualnych potrzeb uczestników.

Grupy: 3-4 osobowe
Prowadzi: Agnieszka Jarzyńska-Stęclik
Zapisy: tel. 607 723 637,
e-mail: edukacja@fundacjaarkan​oego.pl

ZAJĘCIA TEATRALNE, lub jak mówią fachowcy od wspomagania rozwoju, „arteterapia teatralna”, to kolejne z nieodpłatnych zajęć w Arce Noego, na które można jeszcze zapisać dziecko. Więc nie czekajcie, bo Wasze dzieci dzięki temu zyskają ciekawe hobby, nowych znajomych, umiejętność wyrażenia emocji i szansę zaprezentowania siebie na scenie.

Grupy: 4-5 osób
Prowadzi: Beata Zawiślak

Poniedziałek

Wtorek