Jasełka – „Betlejem dom chleba”

Znowu nas zaskoczyły i wzruszyły. Wspaniałe dzieciaki, które ucząc się wielozmysłowo poznały tradycję i betlejemską historię, a przede wszystkim podzieliły się nią z nami. Tegoroczne jasełka, musical pt. „Betlejem – Dom Chleba”, to efekt ponad miesięcznej pracy i wielu prób pod bacznym okiem katechetki siostry Kingi, która w organizację jasełek zaangażowała nie tylko uczniów ale także nauczycieli, pracowników szkoły, rodziców i przyjaciół Arki Noego w tym braci Franciszkanów z proboszczem oo Alanem Ruskiem na czele.

Wszystkim zaangażowanym w realizację tegorocznych jasełek serdeczne „Bóg zapłać”. Dziękujemy Wam za to, że dajecie z siebie tak wiele, po to aby nasi podopieczni mogli się rozwijać.

Dla naszych uczniów występ przed tak liczną publicznością (pełna sal domu parafialnego oo. Franciszkanów w Panewnikach), to spore wyzwanie. Muszą przełamać nie tylko tremę ale przede wszystkim bariery, które zgotował im los, a są to wszelkiego rodzaju nadwrażliwości np. na dźwięk, tłok, jaskrawe światło, czy półmrok. Dlatego tego typu projekty są realizowane w formie arteterapii teatralnej, w trakcie której dzieci mogą wyrażać swoje emocje i zaprezentować swoje umiejętności nie tylko słowem ale także ruchem, gestem.

Dzieci pracowały z ogromnym zapałem i wielką radością, ponieważ od początku wiedziały, że będą grać dla babci i dziadków, którym życzymy wiele zdrowia i radości z wnucząt.