III Praktyczna Olimpiada Matematyczna

W dzisiejszej III Praktycznej Olimpiadzie Matematycznej dla uczniów z niepełnosprawnością intelektualną w stopniu lekkim wzięło udział blisko pięćdziesięcioro uczniów z sześciu szkół specjalnych.

Podobnie jak w poprzednich dwóch edycjach Praktycznej Olimpiady Matematycznej, równolegle odbywała się Mini Olimpiada Matematyczna.

Zawodnicy startujący w miniolimpiadzie mieli za zadanie m.in. ułożyć matematyczne trimino, domino i puzzle oraz rozwiązać kolorowankę matematyczną. Ponadto musieli odszyfrować tajny kod, aby dostać się do nagród ukrytych w pudłach zamkniętych zaszyfrowanymi kłódkami.

Na starszych zawodników czekały trudniejsze zadania, takie jak: dyktando graficzne, krzyżówka matematyczna, matematyczne sudoku, rebusy, trymino z cyframi rzymskimi oraz tabliczka mnożenia i rozwiązywanie zadań tekstowych. Każde z zadań miało trzy poziomy trudności – do wyboru przez zawodników.

W tegorocznej olimpiadzie pierwsze miejsce ex aequo zajęły dwie drużyny z Zespołu Szkół Specjalnych im. J. Korczaka z Mysłowic, drugie miejsce zajęła drużyna ze Szkoły Podstawowej nr 35 Specjalnej z Rudy Śląskiej a miejsce trzecie – uczniowie ze Szkoły Podstawowej nr 26 w Zespole Szkół Specjalnych nr 3 w Chorzowie.

Wszystkim uczniom i nauczycielom serdecznie gratulujemy i dziękujemy za udział w III Praktycznej Olimpiadzie Matematycznej!

Dziękujemy pomysłodawczyni – Pani Beacie Górny za zaangażowanie i wielkie serce 🙂

Serdeczne uściski kierujemy również do wolontariuszy ze Szkoły Podstawowej nr 64 w Katowicach.

Dziękujemy również naszym sponsorom : Fundacji PZU oraz Fundacji ORLEN oraz patronom medialnym – rozgłośniom radiowym: Radio Piekary, Radio Silesia, telewizji TVP3 Katowice oraz portalowi mojeKatowice.pl.

Do zobaczenia za rok!